Logotyp, klicka för att komma till startsidan
"Hälsingekustens pärla – levande fiskeläge"   English version

9/6 Jazzkväll med Nevergreens & Claes Jansson

29 mars, 2017

Claes Janson kallas ofta med rätta bluessångare men det är inte alltid den traditionella svarta bluesen man åsyftar. Han kan göra en nordisk visa till blues. Hans scenföreställning ”Sagan om den flygande holländaren” innehöll mycket blått även om Cornelis musik själv också bidrog till stämningarna. På LP/CD:n Frestelser från –89 ligger ”Har du kvar din röda cykel”, den låt som Claes oftast förknippas med och sällan slipper undan vid sina många liveframträdanden. CD:n som ”Blågul blues” och ”Ångbåtsblues” visar att Janson även kan ge sånger av artister som Povel Ramel, Olle Adolphson, Taube och Bellman en blå ton.

CD:n ”Tonight!” är inspelad live på Fasching där innehållet också är lite blågult med HasseåTage, Birger Sjöberg och Beppe Wolgers. Vad Janson än sjunger, som till exempel Den första gång jag såg dig, så blir det bluesmättad jazz.

Men det är live man ska uppleva Janson och hans mannar. Han har dessutom den goda smaken att alltid omge sig med de bästa musikerna, något han lärt från den 10 år äldre kollegan Cornelis som Claes träffade första gången som femtonåring och debutant, på vispråmen Storken i Stockholm! Fem år efter hans bortgång, 1992, erhöll Janson Cornelispriset på Mosebacke i Stockholm.

De senaste tre CD utgivningarna är hyllningar till Ray Charles (2009), Stevie Wonder (2013), samt kanske otippat Totta Näslund i april i år!

I november förra året erhöll han det prestigefyllda Monica Zetterlund stipendiet.

Claes Janson sjunger gärna till storband och har spelat in flera LP/CD skivor med Sandvikens, Bohuslän och Uppsala Big Band. Bl a en CD från år 2000 med Bohuslän Big Band och Monica Borrfors betitlad ”Ramel, Ramel, Ramel”. Det blir alltså mycket Povellåtar i denna konsert.

Kommentarsfält stängd.

HÄLSINGLANDS EVENEMANGSKALENDER
kustvägen